לתוכן מרכזי
x

ברוכים הבאים לאיגוד האורתופדים בישראל

כניסה לחברי וחברות איגוד

חברי וחברות האיגוד מוזמנים/ות להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד


אינך חבר/ת איגוד?

אם אינך חבר/ה באיגוד אנחנו מזמינים אתכם ואתכן לקבל מידע בתחום הרפואה האורתופדית ולחפש רופאים ורופאות בתחום או להצטרף אלינו

כניסה לאתר >

הסינדרום המטבולי וההתפתחות של תהליך שחיקתי-ניווני לברך בהדמיית תהודה מגנטית

Metabolic syndrome and the progression of knee osteoarthritis on MRI

מתקצר: ד"ר ינון לב

 

לטקסט המלא

 

מטרות: שחיקה ניוונית של מפרקים הינה אחת מהתסמינים של הסינדרום המטבולי, מחקר זה מעוניין לבדוק האם הסינדרום המטבולי ומרכיביו משפיעים על התקדמות השחיקה הניוונית הנצפת בהדמיית תהודה מגנטית, כמו כן לחקור את הקשר בין גיל המעבר והסינדרום המטבולי עם השינויים הנצפים בהדמיית תהודה מגנטית.

שיטות: 682 נשים ממחקר רוטרדם אשר היה להם בדיקת MRI רלוונטית ומעקבים לאורך לפחות 5 שנים השתתפו במחקר משני זה, שינויים ניווניים במשטחים טיביופמורליים ופטלופמורליים נמדדו איכותית בעזרת מערכת ניקוד ברך תלוית MRI (MRI Osteoarthritis Knee Score).

בוצעה הערכה כמותית של הסינדרום המטבולי של כל משתתף בעזרת - MetS severity Z-score, בוצעו ניתוחיים סטטיסטיים על מנת להעריך את הקשר וההדדיות בין גיל המעבר לבין הסינדרום המטבולי והשינויים שנמצאו בסריקות התהודה המגנטית.

תוצאות: כאשר נבדקו הדמיות התהודה המגנטית במצב הבסיסי של הסינדרום המטבולי נמצא קשר בין הסינדרום המטבולי לבין התפתחות אוסטאופיטים בכל מדורי הברך, ציסטות סובכונדרליות במשטח פטלופמורלי ופגיעות סחוסיות במדור המדיאלי הטיביופמורלי.

היקף המותניים נמצא ביחס ישר להידרדרות השינויים הניווניים בכל מדורי הברך, רמות HDL גבוהות נמצאו קשורות להתפתחות אוסטאופיטים במדור מדיאלי ולטראלי של הברך ורמות גלוקוז גבוהות נמצאו קשורות להתפתחות אוסטאופיטים במדורים הפטלופמורלי והמדיאלי.

לא נמצא קשר בין תסמיני גיל המעבר לבין הסינדרום המטבולי בכל הקשור לממצאי השחיקה הניוונית של הברך.

מסקנות: נשים עם ציון בסיסי גבוה יותר של הסינדרום המטבולי הראו התקדמות בשינויים הניווניים והשחיקתיים של הברך במדדים של אוסטאופיטים, ציסטות סובכונדרליות ופגיעות סחוסיות. נשים אלו הראו הדרדרות בממצאים המבניים של הברך במהלך חמש שנים של מעקב.

מחקרים נוספים נדרשים על מנת להבין האם טיפול בסינדרום המטבולי יכול לשנות את מסלול ההתדרדרות של מפרק הברך אצל נשים.

הקדמה: שינוים שחיקתיים וניווניים המשויכים לסינדרום המטבולי הינם אחת מההתייצגויות המגדירות מטופלים עם השמנה וסינדרום מטבולי.

לאחר גיל 50, הארעות של שחיקה ותהליך ניווני מפרקי, מואץ באופן משמעותי יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, דבר המציע שייתכן וישנו קשר בין תקופת גיל המעבר אצל נשים לבין התפתחות שינויים ניווניים.

מהלך תקופת גיל המעבר ישנם מספר תופעות כגון עלייה במסת השומן הבטני, עלייה בסמנים דלקתיים , פרופיל שומני יותר הטרוגני ועלייה של גלוקוז ורמות אינסולין בדם. כיוון והסינדרום המטבולי הינו בעיה מרכזית בבריאות הציבור, חשוב להבין את הפוטנציאל בקשר בין הסינדרום המטבולי להידרדרות בתהליך השחיקתי והניווני של המפרקים.

הסינדרום המטבולי הינו אגד של השמנה בטנית יחד עם הסתברות מוגברת למחלות מטבוליות נוספות – סכרת, תנגודת לאינסולין, יתר לחץ דם, הפרעה לשומנים בדם.

על אף שכבר ידוע לכל שהשמנה, בשל העמסה גדולה על המפרקים נושאי המשקל , מהווה גורם סיכון להיווצרות שינויים שחיקתיים וניווניים למפרקים, פחות ידוע לנו היום חלקו המטבולי של השמנה.

מחקרים רבים על הקשר בים הסינדרום המטבולי עם שינויים שחיקתיים וניווניים לברך בוצעו במהלך השנים והגיעו למסקנות סותרות. מחקר רוחבי המאגד בחובו מחקרים רבים הראה שהסינדרום המטבולי מעלה את הסבירות הן לתסמינים קליניים והן לממצאים מבניים.

מחקרים אחרים לעומת זאת לא מצאו קשר בן השניים. באופן מעניין, מחקרים מצאו שסינדרום מטבולי גורם בסבירות גבוה יותר לשינויים ניווניים אצל נשים אך לא אצל גברים.

גיל המעבר נמצא כמעלה סיכון ב-60 אחוז לתסמונת מטבולית. על כן, ניתן להעלות את ההשערה, שהשינויים בפקטורים דלקתיים ומטבוליים, אשר מתרחשים בעת גיל המעבר, יכולים להסביר את הסיבה שהסיכון להתפתחות שינויים ניווניים בברכיים אצל נשים גבוהה מאשר אצל גברים.

 

Jansen NEJ, Molendijk E, Schiphof D, van Meurs JBJ, Oei EHG, van Middelkoop M, Bierma-Zeinstra SMA. Metabolic syndrome and the progression of knee osteoarthritis on MRI. Osteoarthritis Cartilage. 2023 May;31(5):647-655. doi: 10.1016/j.joca.2023.02.003. Epub 2023 Feb 16. PMID: 36801367.

SLATECH - פיתוח אתרי אינטרנט ופורטלים ארגוניים המערכת פותחה על ידי חברת